HPD Sisak

Samoborsko gorje (22.2.2020.)

P1011451

Dan za pamćenje, kako po brojkama tako i po proljetnom danu usred „zime“ (kalendarski). 46 planinara, autobus, Sisak via Samobor na jutarnju kavu, krafne, a pokoja zaostala maska odaje fašničko ozračje poznatog nam grada.

Zadovoljni jutarnjim ritualom nastavljamo naše putešestvije do Smerovišča od kuda glavnu ulogu preuzimaju cipelice gojzerice.

Krenulo se prema Cerinskom viru, malo vode, ali dovoljno vlage za shirin yoku (šumsku kupku) pa uz strminu pomoću sajle takvom brzinom kao da su jedni druge hvatali. Nije bilo zaostajanja. Cijelim putem do vrha Japetića, piramide na (879m) uživalo se u proljetnoj veget. (osebujni drijemovci, visibabe, šafrani, jaglaci, paprati…). Uspon na piramidu kao od šale, pogledi na sve strane, nakon silaska zajednička fotka, a i zastava Društva je tu.

Ekipa nastavlja do planinarskog doma Žitnica (815m) na okrijepu gdje smo se svi okupili. U domu bogata trpeza slano slatka po izboru. Uživalo se u suncu, ali u zavjetrini zbog prohladnog vjetra. Nakon sat vremena odmora prve grupe nastavljaju sa svojim turama tako da se obišlo još: Slani dol, Veliki Lovnik, Oštrc, Stražnik i gradina Lipovec. Poštivao se dogovor za okupljanje kod Šoićeve kuće. Zanimljivo je bilo gledati kako se svi spuštamo u isto vrijeme, jedni kroz Velika vrata drugi preko livada, a treći s Gradine. Svi sretni i zadovoljni napuštamo samoborski kraj poslije 17 sati.

Grupa za poželjeti, početnici i iskusniji ujedinjeni, sretne i vodičice Anica i Vlasta.

Fotografije i tekst: Vlasta ŽarkovićPočetna stranica

Kontakti

HPD SISAK

Ivana Meštrovića 32

44000 Sisak

HRVATSKA

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.